1 Haziran 2012 Cuma

Dukan Diyet Özeti

Önceki yazımda söz vermiştim sizlere dukan diyetinin bir özetini anlatacağım diye...buyrun efendim....
 
Dukan Diyeti

İlk olarak bazı prensipler biraz benden, çoğu dukandan;

1- Kitabı tümüyle okumadan ve yulaf kepeği edinmeden diyete başlamayın,
2- Diyetin tüm evrelerini tamamlamayı göze alamıyorsanız hiç başlamayın, arada bırakırsanız kilolar fazlasıylageri geliyor,
3- Az yemek yada öğün atlamak marifet değil. Limitli ve serbest gıdalardan doyana kadar yiyin...
4- Günde 2-3 lt su mutlaka ve mutlaka için,
5- Mutfak maceralarına, dukan tarif denemelerine kendinizi hazırlayın, bunlar için silikon kalıplar edinin,
6- Toz jöle, jelatin, sıvı aromalar (vanilya, tereyağı, çikolata, limon, rom, çilek, tereyağ vs), yağsız kakao, gojiberry ( Malatya pazarında var) edinebilirseniz, diyet çok daha eğlenceli hale geliyor.... bunları fotoğrafları ile koyacağım sonraki yazıda... internette satılıyor, aktarlarda yada tahtakalede pasta malzemesi satanlarda bulunuyor..


 DUKAN DİYETİ 4 AŞAMADAN OLUŞUYOR,

1. Dönem: Atak Bu sürede tamamen protein ağırlıklı besleniyorsunuz… Dukan'ın belirlediği 72 yiyeceği (yağsız etler, derisi ayrılmış tavuk, her türlü deniz ürünü, yağsız süt, yağsız yoğurt, yumurta vs) 3 – 10gün boyunca istediğiniz kadar ve istediğiniz şekilde kombinleyerek yiyebiliyorsunuz. 1.5 kaşık yulaf kepeği de buna dahil. Bu dönem vücudunuzdaki birikmiş ödemi atmanıza ve diyetin geri kalan kısmını daha rahat yapabilmeniz için sizi yeni hayatınıza hazırlıyor…

2. Dönem: Seyir

Yine ağırlıklı olarak protein ile besleniyorsunuz, fakat artık yediğiniz proteinlerin yanına 28 çeşit sebzeyi ekleyerek zengin bir menü ve lezzet seçeneği ile kilo vermeye devam ediyorsunuz. Günlük yada 2-5 günlük döngülerle saf protein yada protein + sebze günleri yapıyorsunuz. Yulaf kepeği hakkınız bu dönemde dolu dolu 2 çorba kaşığı... Bu dönemin uzunluğu sizin vermek istediğiniz kilo ile doğru orantılı gidiyor…

3. Dönem: Güçlendirme

İşte beklenen an… Kilolarınızı verdiniz ve ideal kilonuza ulaştınız. Bundan sonrası artık çok kolay. Meyve, ekmek, peynir ve nişastalı yiyecekleri hayatınıza yeniden çağırabilirsiniz… Haftada iki kez kendinizi ödüllendirebilir ve verdiğiniz her 1 kilo için 10 gün hesabı ile bu adımın da süresini siz belirleyebilirsiniz…

4. Dönem: Koruma


Ve artık derin bir oh çekip rahatlayabilirsiniz… Kilolarınıza sonsuza dek veda etmenin haklı gururunu yaşayacağınız son dönem… Bu dönemde yapacağız hayatınızın bundan sonraki bölümünde Perşembe günleri ya da sizin belirleyeceğiniz herhangi başka bir günde protein ile beslenin ve diğer 3 kuralı uygulayın… Yeniden kilo alma endişesi olmadan istediğiniz kadar yiyerek hayatınızın tadını çıkarın.


YİYECEK KATAGORİLERİ;


1. Kategori: Yağsız etler ( Sığır eti ve Dana eti, kuzu eti hariç)
Önerilen pişirme şekli ızgaradır, fırında ya da elektrikli ızgarada kızartılabilir ya da yağlı kağıtta pişirilebilir, isterseniz haşlama da yapabilirsiniz.
2. Kategori: Sakatatlar: Bu kategoride, ciğer(Dana, sığır ya da kümes hayvanlarının ciğeri) ve dil yenebilir.
3. Kategori: BalıkBütün yağlı balıklara izin var. Özellikle sardalye, uskumru, ton balığı ve somon. Beyaz etli ve yağsız balıklarda yenebilir. Örneğin; Mezgit, dilbalığı, çipura, barbunya, kedibalığı, alabalık, pisibalığı, karagöz, fenerbalığı vb.
4. Kategori: Deniz ürünleriKabuklular ve yumuşakçalar bu besin kategorisine girer. (Gri ve kırmızı karides, yengeç, midye, ıstakoz, kerevit, istiridye ve taraklar.
5. Kategori: Kümes hayvanlarıÖrdek ve kaz gibi düz gagalılar dışında derisi alınmak kaydıyla bütün kümes hayvanları yenebilir.
6. Kategori: Az yağlı ya da yağları ayıklanmış jambonVakumlu ambalajda önceden dilimlenmiş, temiz, kemiksiz ve kokusuz olan bu ürünler kolayca taşınabilir ve öğle yemeği hazırlanmakta kullanabilir. Daha yağsız olduklarından sadece tavuk ve hindi jambon tercih edilmeli.
7. Kategori: YumurtalarYumurtalar katı, rafadan, buharda (çılbır usulü) ya da yapışmaz tavada omlet olarak pişirilebilir. Unutulmaması gereken tek şey tereyağı ya da sıvı yağ kullanılmaması gerektiğidir.
8. Kategori: Yağsız süt ürünleriYoğurt, beyaz peynir ve diğer süt ürünleri)
9. kategori: Günde 1,5 litre sıvıTek zorunlu kategori budur. Hepsini su olarak düşünmeyin. Gün içinde içtiğiniz çay, kahve ya da kolayı da bu sıvı miktarının içinde düşünebilirsiniz.
10. kategori: 1,5 Çorba Yulaf Kepeği
Yulaf kepeğini yoğurt ya da sütün içine karıştırarak da yiyebilirsiniz. İçine aspartam katarak tatlı olarak da yapabilirsiniz. Aşağıdaki tariften faydalanarak galeta elde edip sabahları da tüketebilirsiniz. Seçim sizin

İşte özetle dukan diyeti.... ama bunlar asla yetmez mutlaka kitebı dikkatlice okumalısınız.. üstünkörü bilgilerle yapılacak iş değil bu diyet... bilmek, anlamak, ikna olmak ve kararlı olmak gerekiyor....

Hayırlı olsun şimdiden diyetiniz... sevgiyle kalın :))     .

1 yorum:

  1. Thank you so much... how beatifull your blog too... I love it... I will follow ... well came to my blog... good days to you.. :)))

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...