24 Eylül 2012 Pazartesi

SÜT REÇELİ ve çeşitlemeleri

Evettt dün akşam yaklaşık 2.5 saat uğraştım...

Önce Simlanın tarifi ile heveslenmiştim.. Sonra ilkay ve diğer dukancılar denemeye başlayınca birden gaza geldim.. bir kolay yolu olmalı diye geçtim ocağın başına 3 ayrı deneme yaptım...

İşte tekmili birden süt reçeli maceram :)))


1- KLASİK TARİF:
Normal tarifte tencerede karıştırılarak yapılınca dibi tutuyor diye çelik tencerenin içine oturttuğum bir küçük borcam da yapıldı.

2.5 su bardağı yağsız süt, 3 yemek kaşığı süt tozu iyice karıştırıldı... orta açık ateşte kapağı açık olarak (çift tencere olunca kapak kapanamıyordu, zaten kapanınca nasıl buharlaşma olacağını da tam anlayamamıştım) pişmeye başladı.. arada devamlı karıştırdım. 46. dakikada 3.5 yemek kaşığı takita ve 1/4 çay kaşığı karbonat koydum (kabarma olmadı)

Veeeeee toplamda 167 dakika pişti... giderek koyulaştı... rengi hafif karamelize oldu.. kıvamı enfes bir koyu krema kıvamına geldi... ocaktan aldım... buzdolabında bal kıvamında şu anda... küçük reçel kavanozu kadar çıktı...lezzeti vazgeçilmez :)))

2- KOYULAŞTIRILMIŞ, SÜT TOZU ARTTIRILMIŞ TARİF

Bu kadar uzun sürede koyulaştığını siteden öğrenince... süt tozunu arttırayım, sütü azaltayım dedim...

6 yemek kaşığı süt tozu, 1 bardak yağsız süt karıştırıp yine altta döküm çift tencere araya su yöntemiyle pişmeye bıraktım. koyuluğu çok güzeldi... 10. dk da 4 yemek kaşığı takita ve karbonatı koydum (bu da kabarmadı) ama onu da 80 dk pişirdim... rengi koyulaşmadı daha önce.. bu arada çok koyu olduğundan 2 defa 2 şer çorba kaşığı süt ilave ettim...

Sonuç dolapta çok daha koyu bir reçelim var.. hemen hemen aynı miktarda çıktı.. ama daha tatlı.. bir çay kaşığı yemek yetiyor..lezzeti bir harika :))

3- MİKRODA SÜT REÇELİ
2 numaralı karışımı bu defa mikroda denedim... 1 er dakika max da pişirerek test ettim... ilk dakika çok kabardı... büyük bir cam tencereye aldım.. 2. dakikada kıvamı kabarmış çok iyi çırpılmış yumurta akı gibiydi... telle karıştırıp karbonat ve tatlandırıcıyı ekledim... 4. dakikada hafif kesilmeye başladı ve kabarmış höşmerim gibiydi... 5. dakikada rengi döndü ama kıtırık bir şeker çeşnisi haline dönüştü... tadı ehhh :))

Bu konuda biraz daha çalışmak lazım... bence HÖŞMERİM halinde bırakmalıydım :)))

Sonuçlar ilk resimde: kare olan klasik tarif, saplı olan koyulaşmış hali, diğeride şekerleme.... bunlar bitsin yeni denemelere devam :))))

Tarifler biraz karışık ama lezzet harika... tencerelerin dibi tutmadı ve sadece arada bir karıştırdığım için koluma da bişi olmadı :))) afiyet olsun tüm dukancılara :)))

2 yorum:

  1. Tencerede klasik tarifi denemiştim ben,Simla'nın tarifindeki gibi.Tadı gerçekten güzel oldu ama kıvamı aynı höşmerim,neden kesildi anlayamadım :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Begümcüm.. benim yaptığımın da ilki öyle oldu.. bal ilk fotoğrafta o da var zaten.. ama tadı nefis.. ancak çok zahmetli.. ben şimdi portakal kabuğu reçellerim ile mutluyum... :)

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...